İçeriğe geç

RTCA-DO-160G

Bu eğitim, askeri teçhizatların ve ürünlerin MIL-STD-810H platform test gereklilikleri, diğer geçerli standartlar ve spesifikasyonlara göre test etmek ve sertifikalandırmak için önemli bir eğitimdir. Eğitim, standartta açıklanan test bölümlerine odaklanır. Eğitmenler, MIL-STD-810H, RTCA-DO-160G, MIL-STD-461G’ye uygun ürün tasarımı ve testleri yaparak, uzun yıllar sahada çalışarak edindikleri deneyim ve bilgileri paylaşmaktadır. Bilgilerin etkinliği ve anlaşılırlığı için slaytlar, grafikler ve test videoları ile desteklenir ve her oturum MIL-STD-810H’de açıklanan test yöntemlerine göre planlanır. Eğitim, Dr. İsmail Çicek tarafından ve birkaç deneyimli test personeli ve tasarım mühendisi tarafından verilmektedir.

Eğitim Hakkında

Amaç

Sivil hava platformlarında kullanılacak yeni veya modernize edilen ekipmanların maruz kalacağı çevresel ortamlara uygun olarak geliştirildiğini ve sahada kullanıma hazır olduğunu göstermek amacıyla Sivil Havacılık Kurumu, Federal Aviation Agency (FAA) ve European Union Aviation Safety Agency (EAS) kurallarına göre çevresel uyumluluk testleri yapılmalıdır. Günümüzde bu kurallara göre test tanımlarını yapan standart dokümanı RTCA-DO-160G kodlu çevresel test standardıdır. Test standardı sıcaklık ve irtifa gibi çevresel etkiler yanında elektromanyetik uyumluluk (EMI/EMC) ile elektrik güç girişi testlerini de içermektedir. Eğitim, RTCA-DO-160G test standardını kılavuz alarak ekipmanın maruz kalacağı ortamların ve şartların belirlenmesi, bu ortamlarda bağlanma şekli, çalışma şekli, çalışma süreleri ve senaryolar dikkate alınarak prosedürler hazırlanması ve testlerin gerçekleştirilmesi konularını içermektedir. Ayrıca, FAA ve EASA regülasyonlarına göre ekipman sertifikasyon süreci, ekipman türleri gibi konular da eğitimde yer almaktadır.

Eğitim Kapsamı ve Özet Konuları
  • RTCA-DO-160G’deki ürün testlerini, test kategorilerini ve seçimlerini iyi seviyede anlamayı sağlama
  • Sistem Mühendisliği, V&V ve Operasyon Kavramları (CONOPS) belgesinin genel görünümü ve RTCA-DO-160 testiyle ilişkiler
  • Bölüm 21 ve FAA/EASA Yönetmelikleri
  • Test Gereksinimi Referansı
  • Test Kategorisi Seçimleri
  • Test Prosedürleri, Planlama, Test Uygulaması ve Test Raporlarının İncelenmesi
  • Tüm test bölümleri ayrıntılarla ele alınmıştır
  • Tasarım sorunları ve test başarısızlıkları tartışmaları dahil edilmiştir
  • Risk yönetimi, başarısızlık olmayabilecek bir test sonucunun nasıl çözüleceği
  • Her test bölümde tasarım önerileri
  • Ek veya alternatif (standartlar ve testler), referans dokümanlar, regülasyonlar
Eğitimden Kareler

Eğitim, baş eğitmen Dr.İsmail Çiçek ve çevre testleri ve yöntemlerinde deneyimli GDS personeli tarafından verilmektedir.
Dr. İsmail Çiçek, çeşitli mühendislik programlarına ve projelerine liderlik ederek ABD Hava Kuvvetleri test projelerini uzun yıllar yönetti. Dr Çiçek, WPAFB, OH’daki ABD Hava Kuvvetleri Aeromedikal Test Laboratuvarında beş yıl boyunca laboratuvar baş mühendisi olarak çalışmıştır. Eğitim, askeri ve havacılık ekipmanlarının tasarımı ve çevresel testlerinde deneyimli personelimiz tarafından da desteklenmektedir.
Dr. Çiçek, Defense Acquisition University’de (DAU) yayınlanan çalışması: “Aeromedikal Ekipmanların Uçuşa Elverişlilik Test Sertifikasyonu için İvme Testi ve Değerlendirme Süreci”. Çalışmayı okumak için tıklayınız.
GDS Ekibi, 2009 yılından bu yana dünyanın dört bir yanındaki yüzden fazla kuruluşa ve beş yüzden fazla öğrenciye MIL-STD-810, RTCA-DO-160, MIL-STD-461 eğitimleri vermiştir.